Saturday, 4 October 2014

Amerika camperreis deel 3 - Grand Teton National Park

Grand Teton National Park
Maandag 8 september 2014

Vandaag vanaf de grote vlaktes omringt door lagere bergen in Idaho naar de Rocky Mountains in Wyoming. Het spelletje voor vandaag is: Wie ziet het eerst in de verte de Rockies? We hebben al weer verscheidene hoogvlaktes gehad maar hebben Idaho Falls nog niet eens bereikt als ineens in de verte onmiskenbeer een bergketen zich aftekent tegen de horizon met als duidelijke uitschieter de grillige, puntige vorm van de Grand Teton herself. (Het zal wel vrouwelijk zijn. Teton komt niet van tieten maar schijnt uit het Frans te komen met de betekenis tepel. 't Is maar dat je 't weet). Een beetje rekenen leert ons dat de bergen hemelsbreed nog minstens 100 kilometer van ons verwijderd moeten zijn. We hebben nog wel even te gaan. We nemen de kortste weg over de Teton pas, 2570 meter hoog en aan de andere kant hebben we een mooi uitzicht op het dal van Grand Teton National Park. Eenmaal beneden rijden we door het leuke stadje Jackson Hole en brengen een bezoek aan het Visitors Center.
Visitors Center in Jackson Hole
Kan nooit kwaad wat informatie in te winnen en wat folders mee te nemen. We rijden verder noordwaarts door het dal en genieten nu al van de geweldige aanblik op de bergketen van de Grand Teton. We moeten nog voorbij Jackson Lake en gaan met onze jaarpas door de ingang van het Grand Teton National Park. We hebben twee nachten gereserveerd in het Colter Bay Village RV park. Maar goed dat we een reservering hebben, want het park is vol. Het regent een beetje en we hopen maar dat dit niet het einde betekent van het mooie weer. We kijken in de folders, maken onze plannen voor morgen en gaan bijtijds naar bed.


Dinsdag 9 september 2014


A Grand day for the Grand Teton National Park
Of ook: 
Grand Teton National Park in one Grand day.
's Morgens vroeg over het water van Colters Bay
Het is gelukkig nog steeds prachtig weer en om acht uur rijden we weg van onze kampeerplaats. Eerst maar even naar het water van Colters Bay gereden. De zon schijnt vanuit het oosten over ons heen om de bergketen van de Grand Teton in een prachtige ochtendgloed te zetten. Met de weerspiegeling  in het water van de Colter Bay lijkt het al vast een dag die niet meer stuk kan.
Juist met de zon zo op de bergketen lijkt het ons de juiste route om zo dicht mogelijk bij de bergen en het water te blijven. Dus de route over Teton Park Road. We stoppen nog een paar keer om te genieten van de prachtige aanblik van de ochtendzon op de bergen. De Jackson Lake Dam maakt het ons ineens duidelijk dat Jackson Lake dus een stuwmeer is. 
Bij de North Jenny Lake Junction slaan we rechtsaf. Het tweede gedeelte van deze weg is eenrichting verkeer en we blokkeren prompt de weg voor al onze achterliggers als we in de bossen naast de weg ons eerste hert spotten. (Elk of deer? We weten het nog even niet). 
Na nog een paar mooie uitzichtpunten verlaten we het National Park. We willen naar Teton Village, maar de korte route langs de westzijde van het dal is helaas echt gesloten voor RV's (Recreational Vehicles, ofwel campers). We moeten dus helemaal omrijden via Jackson en dat doen we dus maar. Vanuit Jackson richting Wilson en vlak na de brug over de Snake River afslaan naar het Noorden, richting Teton Village waar we weer gratis kunnen parkeren vlakbij de Aerial Tram.
De kabelbaan vanaf Teton Village
We gaan met de grote kabelbaan naar boven. Vergeet niet uit een van de folders de kortingbon te halen. Scheelt toch 5$ per persoon. Boven op 3185 meter hoogte is het inmiddels een beetje bewolkt en de harde wind maakt het wel erg fris. Het uitzicht is wel aardig richting de Grand Teton en het dal dat nu grotendeels in de schaduw ligt. Je kunt er wandelingen maken van verschilende lengte. Wij beperken ons tot een kleine afdaling in de wetenschap dat we ook weer omhoog moeten. En dat op deze hoogte...
Eenmaal weer beneden rijden we terug naar Jackson waar we in het Visitors Center proberen voor de volgende morgen een horseback ride te boeken. Helaas. In Colter Bay Village is het seizoen voorbij en in Jackson Lake Lodge doen ze het niet voor twee personen. Hopen dat het verderop in de vakantie nog lukt.
Gisteren toen we over de 89 richting het Noorden gingen dachten we heel in de
Eland (Mooze)
verte bisons gezien te hebben. Nu we weer in de middag op weg gaan besluiten we dan maar een eindje om te rijden, vanaf de Gros Ventre Junction via Kelly en de Antelope Flats Road. Nou, daar hebben we geen spijt van gekregen! Al een eindje verderop hebben zich een hoop mensen verzameld die kennelijk wat spotten aan de overzijde van de Gros Ventre River. En jawel. Kamera's op scherp. Aan de overzijde loopt tussen het struikgewas een mannetjes eland. Af en toe spotten we ook een een vrouwtje en een jonkie. Vermakelijk hoe tientallen mensen, waaronder wijzelf, zich heen en weer verplaatsen om weer een glimp op te vangen.

Wilde bizons op de Antelope Flats
Voorbij Kelly is het helemaal raak. Er staan al een hoop auto's zo maar in de berm en dit maal gaat het om bizons, in Amerika dus ook wel buffalo's genoemd. Een hele kudde. Ze zijn aan het grazen aan de rechterzijde van de weg maar de eersten begeven zich al op de weg en beginnen deze over te steken. We zitten we zeker een half uur te kijken naar al deze taferelen. De grootste mannetjes maken een grommend geluid en zorgen er kennelijk voor, met af en toe wat extra duwwerk, om de gehele kudde aan de andere kant van de weg te krijgen. De kudde graast daar rustig verder afstekend tegen het decor van de in de verte gelegen bergen van de Grand Teton en de inmiddels al lager aan de hemel staande zon. Wat een ervaring.
Eenmaal terug op de hoofdweg besluiten we deze even naar het zuiden te
Wapiti hert (elk)
volgen om snel af te kunnen slaan naar de ingang van het park waar we deze vanmorgen verlaten hebben. Niet veel verder staan er weer een hoop auto's stil en zijn we benieuwd wat ons dat dit keer zal brengen. In de verte tegen de bosrand is een kudde elks (wapiti herten) aan het grazen. Niet te ver om toch via de telelens het machtige gewei van het mannetje goed te kunnen zien.

De zon begint inmiddels aan zijn afdaling achter de bergen, hier aan daar nog te voorschijn komend tussen de verschillende bergtoppen door. De verdwaalde wolken, de bergen afstekend tegen de nu roodgloeiende hemel bezorgen ons een afscheid van een dag om nooit meer te vergeten!


Zonsondergang in Grand Teton National Park
Ga naar deel 1 - Van San Francisco via Sacramento en Reno naar Elko
Ga naar deel 4 - Yellowstone National Park

No comments:

Post a Comment

For the benefit of anybody else, don't be shy, tell us what crossed your mind.