Sunday, 12 October 2014

Amerika camperreis deel 5 - Billings en Sheridan

Zondag 15 september 2014

Een dagje rustig aan in Billings, Montana. Aangezien het Western Heritage Museum op zondag gesloten is, het Moss House niet authentiek is omdat het herbouwd is na te zijn afgebrand (1940) en de Pawn Shop pas over een half uur blijkt open te gaan, eerst maar uitgebreid boodschappen doen bij een hele grote supermarkt een paar mijl verderop. En een echt grote supermarkt is nodig omdat kleine winkels en benzine stations geen normaal eten verkopen, alleen maar iets voor een snelle hap en snoep.

Met Bush Master in de Pawn Shop
Zo'n pawn shop is leuk! Gewoon om te kijken, maar eventueel kan je ook de meest fantastische souvenirs kopen. Een prachtige zaak in een oud gebouw (rond 1900) waar van alles tweede hands te koop is. Tv's, dvd's, fietsen, pistolen. Echt leuk om te zien. We krijgen een uitleg over de 'Bush Master' een modern geweer uit het Amerikaanse leger. Weegt inderdaad niet veel, zeker niet vergeleken met het geweer wat we daarna in de hand gedrukt krijgen welke in de tweede wereld oorlog door het leger in Afrika is gebruikt. Met een flinke houten kolf en ondersteuning voor de loop een behoorlijk gewicht.
Wat ze ook hebben hangen, allemaal hoeden. Echte cowboy hoeden.
Voor de Western Pawn Shop, met Stetson
Ik kan het niet laten en koop een mooie John B. Stetson, prijs overeenkomend met (in vroegere tijden) 4 beverhuiden, originele eigenaar A. Justice (staat allemaal in de binnenrand). Caroline koopt een leren (geen Stetson) cowboy hoed en daar horen natuurlijk ook echte cowboy laarzen bij. Geen Chinees, nee, echt Amerikaans: Tony Lama. Wij nooit van gehoord, hij beledigd. Bij elkaar zijn we $90 kwijt en daar kan je het nieuw echt niet voor krijgen. Erg leuk om ondertussen ook te kijken wat er allemaal voor een volk in zo'n zaak binnenloopt. Komt er net iemand binnen met een grote gereedschapsset koffer, met erin een grote plastic zak waar "alle" 257 onderdelen los in zitten. "Echt waar compleet". Als hij terugkomt en alles op de juiste plaats in de koffer heeft gedaan willen ze een bod nog wel overwegen. Later komt nog een vrouw binnen met een zadel terwijl haar kinderen even in de auto moeten blijven wachten of mama wat geld kan scoren...

We gaan ook nog naar de Montana Zoo, leuk om nog een paar dieren te kunnen zien die we in Yellowstone "gemist" hebben. Een Siberische tijger, wolven, grizly beren, amerikaanse adelaars. Ook altijd leuk om op zondag naar de gewone gezinnen met kindertjes te kunnen kijken als je in een ander land bent.
We eindigen met een paar geweldige steaks op onze barbecue. Wat wiebelig door de wijn lopen we over de kiezelstenen van de rivierbedding, net zo lang totdat de verderop gezeten langnek eenden (of zo iets) opvliegen en luid kwetterend over de rivier voor de roodgekleurde hoge rotsen van de oever langs vliegen, de ondergaande zon tegemoet.Maandag 15 september 2014
Vandaag naar Sheridan, over de interstate nr 90, van Montana weer naar Wyoming.
Little Bighorn Battlefiel
Na een uurtje kunnen we de borden "Little Bighorn Battlefield" niet missen. Dit is de plaats waar Lt. Kolonel Custer in 1879 in al zijn overmoed werd verslagen door de plaatselijke indianen onder leiding van Sitting Bull. Er is een visitors center waar een 25 minuten durende film draait en allerlei echte attributen zijn te zien uit die tijd. Er is een nationale begraafplaats, ook in gebruik voor meer recent overleden militairen, bijvoorbeeld uit de Korea oorlog. Pas in 1991 is de naam van deze plaats veranderd van Custer Battlefield in Little Bighorn Battlefield.
Op de top van de heuvel, "the last stand".
Op de heuvel staat een gedenkteken, dit is de plaats bekend als "the last stand". Op deze heuvel stierven de laatste US soldiers, waaronder Custer, binnen een kring van eigenhandig neergeschoten paarden als laatste dekking. Het wrange is dat deze overwinning door de oorspronkelijke bewoners hun eigen ondergang heeft ingeluid. De dood van Custer moest worden gewroken en het Amerikaanse Congres besloot om alle middelen in te zetten de indianen als nog te verslaan. Alle middelen van bestaan werden verbrand en de indianen vluchtten de bergen in, zonder voedsel en warme kleding voor de komende winter. Een voor een hebben de indianenstammen zich vervolgens moeten overgeven. De toen aan hen toegewezen reservaten werden later weer "ingenomen" door goudzoekers. Hoe wrang kan het zijn...
De omroeper die de volgende film aankondigt en ons verder een "nice stay" toewenst slaat met dat laatste de plank erg mis, kijkend naar de eindeloze rijen grafstenen en de verschrikkingen die zich hier hebben afgespeeld.

Bij de afslag in Sheridan gaan we naar een grote supermarkt alwaar ze weer geen normaal eten verkopen- alleen snoep/pizza/burgers met frites etc- altijd kant en klaar- niets aan doen - niet koken is hier kennelijk echt normaal. En wij willen bijvoorbeeld grote steaks en maiskolven voor op de barbecue - zelluf koken. Bij navraag moeten we dan maar de volgende afslag nemen, vijf mijl verderop. Hier is gelukkig weer een Walmart en een Albertson waar ze ook "normaal" eten hebben.
Jagers maken op de camping hun wild schoon
Op de KOA camping is bij onze plek gelukkig een barbecue - zoals we nog misten tot nu toe - waarop we zo aan de gang kunnen. Een flinke laag kolen en een gekochte dunne plaat aluminium met gaten voor op het (vaste, vieze) rooster. Onder het eten hebben we weer een heel gesprek met een oude hippie, een gescheiden vrouw, die in een een caravan woont alleen met haar Jack Russel. Verderop zijn een aantal jagers bezig hun "buit" schoon te maken. Er wordt een voorraad aangelegd met in te vriezen vlees voor de komende winter.
We staan hier twee nachten dus de avond gebruiken we om te kijken wat we morgen kunnen doen. Na de koude van de afgelopen dagen lijken de vooruitzichten in ieder geval gunstig. Vandaag in Sheridan 24 graden, morgen 27 en overmorgen 33 graden!!!
Quote: "If you don't like the weather in Wyoming (or Montana?) just wait for 15 minutes" .


Dinsdag 16 september 2014
Een dagje in Sheridan, een echt cowboy stadje. Maar eerst propaangas bijgetankt. Hoewel het vandaag overdag 29 graden wordt, de nachten zijn koud en straks in Estes National Park in de Rocky Mountains gaat het zeker weer vriezen.
Sheridan Inn
We brengen een bezoek aan de Historic Sheridan Inn, daterend uit 1893. Als eerste hotel uitgerust met badkuipen en elektrisch licht!
Daarna rustig door Main Street gereden en vervolgens de camper maar laten vallen om rustig een rondje over deze winkelstraat te gaan lopen. Een sfeervolle straat met allemaal western-achtige gevels en leuke winkeltjes. Halverwege een winkel met werkelijk alles
voor paarden en cowboys en achterin, klein straatje oversteken, een museum met werkelijk van alles van de oude cowboy dagen. Prachtig gegraveerde zadels, van allerlei soorten revolvers en geweren, foto's, noem maar op. Een echte aanrader: King's Saddlery and Museum.

King's Saddlery and Museum
Vervolgens ons in de Walmart en de Albertson weer even vergaapt aan de gigantische afmetingen, van alles is te koop. Alleen geen alcohol, en daar gaat het ons natuurlijk ook om. Blijkt hier dus helemaal niet verkocht te mogen worden in de supermarkten en we moeten naar een speciale liquor store.
Een heerlijke barbecue met hamburgers en oude broodjes die, geroosterd, toch weer prima smaken met de echte hamburgers, wat sauzen en pickle relish uit een glazen potje. Glaasje wijn erbij, in de ondergaande zon (+ miljoen muggen), toch heerlijk zo met de camper.

No comments:

Post a Comment

For the benefit of anybody else, don't be shy, tell us what crossed your mind.